NIU - Ishockeygymnasium
IF Troja-Ljungby bedriver ett av Svenska Ishockeyförbundets 33 st certifierade Ishockeygymnasium NIU. Varje årskull innehåller 12–14 elever som antas efter ishockeyförmåga och betyg.
Man får möjlighet att kombinera gymnasiestudier med en elitsatsning på ishockey. Genom målmedveten träning ges möjligheten att utveckla sig och bli en bättre ishockeyspelare, med siktet inställt på en elitkarriär som ishockyspelare.
Spelarna får en mångsidig grundutbildning med en stor dos träning under ledning av professionella tränare. Träningspassen ligger på lektionstid.
Under åren som gått har flertalet spelare gått vägen genom Ishockeygymnasiet och Trojas Ungdoms- och Juniorverksamhet vidare till Trojas Herrlag samt andra klubbar på elitnivå i Sverige, Europa och Nordamerika.
Elithockey och gymnasiestudier
IF Troja-Ljungby bedriver ett ishockeygymnasium tillsammans med Sunnerbogymnasiet. Denna information rör främst Trojas del av verksamheten. Information om skolan kan du få på Sunnerbogymnasiets hemsida och information från Svenska Ishockeyförbundet finner du här.
Hockeygymnasiet i Troja vänder sig till dig som brinner för din idrott, som för din ålder tillhör de bästa i din region och som har elitambitioner. Du ska ha en stark vilja och en ambition att klara både gymnasiestudier och elitinriktad ishockey parallellt.
Vi vill genom vår satsning få fram blivande elitspelare och/eller ledare. Därför har Troja i samarbete med skolan ett upplägg där du ges de möjligheter och förutsättningar som krävs för att klara både skola och ishockey. Det är viktigt för oss att du efter gymnasieåren står väl förberedd inför framtiden, idrotts- såväl som utbildningsmässigt.
Målsättning
Hockeygymnasiet NIU i Ljungby vill ge talangfulla spelare god handledning och bästa möjliga träningsförutsättningar för att de ska kunna utvecklas till spelare/ledare på elitnivå. Dessa talanger ska även klara av studierna med goda resultat.
Målsättning Troja Juniorelit:
”Få upp spelare till vårt A-lag efter 1, 2, 3, eller 4 år i vår juniorelitverksamhet”.
”Att utbilda och utveckla de ungdomar som vill satsa på ishockey till bättre människor och ishockeyspelare”
Vem kan söka till Hockeygymnasiet i Ljungby?
För att vara aktuell för antagning till Hockeygymnasiet NIU i Ljungby ska du
- vara behörig för gymnasiestudier.
- ligga på en hög nivå hockeymässigt när det gäller bland annat teknik, spelförståelse och mental styrka.
- kunna ta ett stort egenansvar för din utveckling, såväl inom hockey som skolan.
- tillhöra de bästa spelarna i din region.
En del elever kan behöva flytta hemifrån för att kunna gå på hockeygymnasiet. Att bo, studera och träna hemifrån är ingen enkel kombination. Det innebär att dessa elever för första gången får klara sig själva. Detta kräver vilja, ambition och självdisciplin om du vill nå goda resultat inom skolan såväl som inom ishockeyn. Tiden vid gymnasiet är också utvecklande för dig som människa mentalt och socialt.
Gymnasieutbildningen
Utbildningen genomförs i samarbete med Sunnerbogymnasiet. Förutom hockeyträningen som leds av erfarna tränare från IF Troja-Ljungby erbjuds fyra utbildningsprogram på skolan. I kombination med hockeygymnasiet kan du välja att gå teknikprogrammet, ekonomiprogrammet, samhällsvetenskapsprogrammet eller försäljnings- och serviceprogrammet. Se följande länk avseende programmen som finns att välja på Sunnerbogymnasiet Våra program.
Ishockeyträningen
Den träning som bedrivs under hockeygymnasiet är baserad på individuell träning och utveckling. Träningen genomförs på morgontid måndagar, onsdagar och fredagar samt teori i skolan. I Troja bedrivs eftermiddags/kvällsträning cirka fyra gånger per vecka där både is- och fysträning utövas. Lägg därtill två matcher i veckan under tävlingssäsong. Eleven som går Hockeygymnasiet i Ljungby bör ha en stark drivkraft att klara av all den träning och de krav som ställs. Utöver träningen ska även skolan genomföras på ett positivt sätt vilket gör att eleven förväntas kunna planera och ha en mycket god struktur över sin vardag.
Troja garanterar inte hockeygymnasieelever matchtid i juniorlagen. Speltid är dock grundläggande för utveckling och vårt åtagande är därför att hitta alternativa spelplatser för den som saknar matchtid.
Huvudinstruktörer säsongen 2024-2025.
Carl-Johan Sjögren – NIU-ansvarig & Utvecklingsansvarig Junior/Ungdom
Krystof Mrazek – Målvaktstränare för hockeygymnasiet, Herr och samtliga föreningens målvakter
Tobias Törnkvist – Assisterande Tränare/Sportansvarig Herr
Jens Gustafsson – Huvudtränare/Sportansvarig Herr
Även andra utbildade instruktörer kan delta i utbildningen.
Träningsupplägg
Ishockeyutbildningen bedrivs på Ljungby Arenas två isytor, ca 500 m från skolan. Träningsanläggningen innehåller två gym, två ishallar och egna omklädningsrum för Trojas juniorlag. I anslutning till Ljungby Arena finns tillgång till löparbanor, elljusspår och sporthall. Träningen är individuellt upplagd med ett tydligt tema. Du får träna spelet mot mål, närkampsteknik, skridskoteknik, passningar, skott, skivstångsteknik med mera. Fystester genomförs i augusti, mars och maj/juni. Även istester kan förekomma. Utvecklingsplaner genomförs/följs upp två gånger per säsong utöver betygssnack, fystest-feedback och mindre formella vägledningssamtal.
Behandling av skador/rehab
Tyvärr uppstår skador emellanåt. När det händer har du möjlighet att få din skada bedömd av sjukgymnast/kiropraktor. Alla nya elever genomgår hälsokontroll på Hälsovårdscentralen i Ljungby.
Stöttning utanför idrotten
Att som 16-åring flytta hemifrån och sköta boende, skola och hockey kräver vilja och självdisciplin men är också utvecklande mentalt och socialt. Hockeygymnasiet i Ljungby har en ambition att stötta dig även i det som inte rör det rent idrottsliga, allt för att du och dina föräldrar ska känna trygghet i din elitsatsning.
Boende
Bostad ordnas på egen hand. Spelarna bor i egna lägenheter och oftast är det ettor/tvåor. Blir man antagen på NIU har man förtur i bostadskön på Ljungbybostäder. Föreningen har ett bra samarbete med Ljungbybostäder och andra hyresvärdar. Vi hjälper till att förmedla kontakter till olika hyresvärdar.
Kost
Frukost serveras i Ljungby Arena efter morgonträningar och lunch serveras i skolan. Båda Trojas juniorlag organiserar också mat i samband med matcher på bortaplan.
Ekonomi
Studiestöd utgår enligt samma regler som för andra elever.
Sökande elever får själva kontakta sin studievägledare/hemkommun som kan ge dig mer information om exempelvis skolpeng och inackorderingstillägg.
Troja tar ut en spelaravgift för att spela i juniorlagen och samarbetar med Intersport och CCM vid inköp av utrustning.
Officiell ansökan och provspel för Hockeygymnasiet i Ljungby
Ansökan görs till hockeygymnasiet från september till och med 1/12. Svar på ansökan kan väntas senast 25 januari. Ansökan till gymnasieprogrammen ska göras senast 1 februari (preliminärt svar i april och definitivt svar vid midsommar ungefär). Det är viktigt att välja Sunnerbogymnasiet som ett alternativ minst, då finns man med i systemet även om man skulle ha ett annat förstaval.
För information om hockeygymnasiet på Sunnerbogymnasiet, utbildningarnas innehåll och kursplaner hänvisas till kontaktsidan på Sunnerbogymnasiets hemsida, Kontaktuppgifter Sunnerbogymnasiet.
Information om Sunnerbogymnasiet finns här.
Information om hockeygymnasium kan man också få av Svenska ishockeyförbundet här.
För att avgöra vilka vi ska ta in utgår vi i första hand från scouting av spelare i egna verksamheten, av spelare i distriktslag samt U16-matcher. Om provspel är aktuellt kontaktar vi dig. Provspel, try-outs och information kan förekomma både enskilt och i större grupper.
Då söktrycket är stort undanbeder vi oss telefonsamtal i möjligaste mån. Intresseanmälan görs genom ansökan direkt till Svenska Ishockeyförbundet (valen kan ändras fram till och med 1/12). För personlig kontakt finns mailuppgifter nedan men vi hoppas att denna information skall vara matig och vi kontaktar intressanta spelare som sökt till oss, så ingen som är aktuell kommer att missas och man behöver inte söka upp oss för att vara med i processen.
VIKTIGA DATUM
- 1 januari när eleven går i åk 8: Kontakter får börja tas med potentiella elever. Dock kan inget göras klart eller någon form av avtal skrivas.
Från detta datum så kan arbetet inledas när det gäller höstens kommande antagningar till våra NIU/Elitishockeygymnasier.
Under denna period ( 1 januari U-15 året) fram tills ansökningsförfarandet öppnar i september U16 året så kan ansvariga för NIU i föreningarna arbeta och göra följande:
Under denna period så inleds scoutingarbetet med aktuell ålderskull.
Föreningens ansvariga ser matcher och tittar på spelare.
Föreningen bjuder in till ev try out dagar, besök.
Detta gör att man kan presentera föreningen, elitgymnasiet, lokaler, gymnasieskolan etc. Föreningen kan berätta att man är intresserad och uttala att en spelare skall ansöka till deras NIU när ansökningsförfarandet öppnar i september månad.
Man kan mao inte göra klart något under denna period.
Inga bindande avtal kan eller skall skrivas under denna period.
Finns inga juridiskt bindande avtal som kan skrivas under denna period.
Första datum för att erbjuda en plats till aktuellt NIU är den 10 oktober U16-året.
- 7-11 september: Ansökan till NIU öppnas.
- 10 oktober: Första giltiga datum, att lämna ett tidigt erbjudande till en NIU plats.
- 1 december: Sista datum för ansökan till NIU.
- 25 januari: Sista datum att ge besked till elever som ansökt till NIU.
- 26 januari: Sista datum för elev att svara på ett erbjudande om NIU-plats.
Länk till kontaktuppgifter på SIF:s hemsida.
Ansökningar görs direkt till Svenska ishockeyförbundet:
Ansökan till Hockeygymnasium NIU
NIU-ansvarig/Kontaktperson IF Troja-Ljungby:
Carl-Johan Sjögren: carl-johan@troja-ljungby.com
Välkommen med din ansökan!